БтвНа фона на водната криза - остър дефицит на хидроинженери у

...
БтвНа фона на водната криза - остър дефицит на хидроинженери у
Коментари Харесай

Един хидроинженер отговаря за повече от 70 язовира

Бтв

На фона на водната рецесия - изострен недостиг на  хидроинженер и у нас. Търсят се близо 500 експерти. За това сигнализират от Университета по архитектура, строителство и геодезия, съобщава bTV.

Хидроинженер ите у нас са към 2500 души - като работят от поддръжката на  язовири те до употребата и проектирането на  ВиК  мрежата. Повечето са във  ВиК  сектора. По-малката част би трябвало да се грижат за над 6840 язовира. 182 от оборудванията са в сериозно положение и се нуждаят от незабавен ремонт.

Освен като учител, доцент Венци Божков се постанова да работи и като  хидроинженер  в две компании. Заради дефицита на  специалисти , се грижи за 70 язовира. Един от тях - " Руен ", в Кюстендилско.

" 70 язовира са доста за един  хидроинженер , да бъде оператор, в случай че би трябвало да си прави съзнателно работата ", счита доцент Венци Божков,  хидроинженер  и учител в УАСГ.

Средното заплащане на работещите  хидроинженер и в бранша е към 1000 лв., само че постоянно се постанова те дават отговор и да се грижат за повече от 70 язовира.

В Хасково има 370 язовира, но  хидроинженер  в общината няма.

Общината прави опит да наеме хидроинжинер, само че за жалост тези експерти са доста малко и доста мъчно се обезпечават, показва Динко Тенев, зам.-кмет на Хасково.

450 са незаетите места за студенти в Хидротехническия факултет. Най-малко искащи има за специалността хидростроителство. Там тази година приключват четирима. Eдна от тях е Мария.

" Силно се надявам да съумея да пробия и да получавам много по-висока заплата, тъй като 800 лв. са нищо ", отбелязва Мария Кираджийска.

" Инженерните специалности в последно време губят известност измежду младите, на второ място относително комплицирано и тежко е ученето през годините - 5 на брой. От друга страна страната много неглижира водния бранш в последно време ", изяснява Доц. Петър Филков, зам.-декан по научна и интернационална активност на Хидротехнически факултет в УАСГ.

Средната възраст на  хидроинженер ите у нас е 50 години.

Според доц.  Вик тор Ташев, началник на катедра " Хидротехника и хидромелиорации " в УАСГ, след 10 години ще имаме още по-ярко изразен дефицит на  хидроинженер и и ще би трябвало да ги внасяме от вън.

Заради казуса тази седмица държавното управление реши да отпусне по 100 лв. месечна стипендия за положителните студенти, които учат за  хидроинженер и.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР